Spelt

speltcultuur.jpgSpelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de hedendaagse gastronomische tendens en is van nature een Eko graan - vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten spelt kiest. Spelt is - zoals men vaak leest - niet een tarwesoort, maar een graan, dat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse graan (=tarwe) werd gekweekt. Spelt bevat wel gluten, maar die zijn niet te vergelijken met tarwegluten.
Anders dan bij tarwe zitten de belangrijkste voedingsstoffen bij spelt ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam. De voedingswaarde van tarwe zit voornamelijk in de kiem en de zemel, die bij het malen voor het grootste deel uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorkweken (met andere prioriteiten dan gezondheid) bijna volledig verdwenen uit tarwebloem. Daarom ook de noodzaak om als men tarwe eet volkoren tarweproducten te kiezen, hoewel de grove delen in volkorenmeel niet altijd even gezond en zelfs beschadigend kunnen zijn voor de darmwand.

spelt-kern.jpg1 - Zemelen, zemellagen
2 - Aleurone laag
3 - Endosperm
4 - Kiem
5 - Borstel

Bij spelt - vooral de biologische - blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden. Omdat het bloemlichaam van spelt niet alleen maar gluten bevat - en de gluten die het bevat van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe - is spelt (en producten daarvan gemaakt) veel makkelijker te verteren. Deeg van speltmeel is ook veel lichter met de hand te kneden dan tarwe. Daarom is spelt zeer gezond.


spelt_meel.jpgzak speltmeel
Een ander belangrijk aspect is dat spelt niet de schadelijke lectinen bevat die in andere graansoorten, met name tarwe, zitten. Een nadelig aspect van normale bloem of gewoon meel is, dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert, wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen. Als men bedenkt dat, zolang er zich insuline in het bloed bevindt, het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, dan kunt u zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen. Dit is dus de reden waarom iedereen eigenlijk tarwe zoveel mogelijk zou moeten mijden en over zou moeten stappen op spelt...


spelt_aren.jpgaren van spelt
Toen wij 7 jaar geleden begonnen met onderzoek naar spelt konden we dat eigenlijk alleen maar vinden in de diervoeder industrie. De koeien en kalveren zijn jaren geleden al overgestapt op spelt. Het meel dat wij mensen eten is eigenlijk niet geschikt voor dierlijke consumptie. Het vee krijgt er koliek, diarrhee en andere ontstekingen van en de productie-opbrengst loopt achteruit. NB! In Nederland of België gemalen speltmeel kan delen of sporen van tarwe bevatten. Voor mensen met een tarwevrij dieet kan dit ongewild op korte- of lange termijn ernstige gevolgen hebben.

Hoewel we het erg leuk vinden dat windmolens weer in opmars zijn en spelt na jarenlang promoten steeds populairder wordt, moeten wij waarschuwen voor molens, waar ook tarwe wordt gemalen. De molensteen van authentieke windmolens kan niet gereinigd worden. En als - na het malen van tarwe - spelt wordt vermalen, is dit niet zuiver en bevat dan een deel tarwe. Dit valt tot op heden moeilijk te controleren, vandaar dat wij onze spelt uit Zuid-Duitsland halen, bij een moderne molen die wèl schoongemaakt kan worden.
BRON: www.voedingswaar.nl